Test - Katvig flyverdragt

Uldvask – Hvordan vasker man uld?

Indlægget indeholder Reklame

Affiliate links er markeret med*

I forbindelse med den test og konkurrence på Joha uld jeg har lavet, er der opstået en del spørgsmål omkring uldvask og hvor besværligt det er. Derfor vil jeg rigtig gerne her informere jer omkring uldvask og hvorfor det er så vigtigt at vedligeholde det på den rigtige måde.

Tidligere har jeg lavet dette indlæg: Hvorfor uld SKAL vaskes med uldvaskemiddel

Uld SKAL vaskes med uldvaskemiddel

Det er ikke for sjov at man anbefaler at uld* vaskes med uld-vaskemiddel og selvom man ved vask med alm. vaskemiddel måske ikke mærker den store forskel efter et par gange ? ja så vil man efter ca. 15 gange vask slet ikke være i tvivl længere.

Alm. vaskemiddel indeholder enzymer som ganske enkelt ?æder? ulden op.

På billedet ses Joha’s test, hvor man har vasket uld* med henholdsvis uldvask og alm. vaskemiddel. Det er måske svært at se her, men jeg kan garantere jer for, at der på prøven som var vasket 25 gange med alm. vaskemiddel stort set intet uld var tilbage i stoffet. I kan måske se det hvis I sammenholder med det andet billede hvor stoffet er vasket 25 gange med uldvaskemiddel ;0)

Men huskat uld* IKKE behøver at blive vasket så ofte som bomuld gør. Uld har en selvrensende effekt, og en rigtig god måde at vaske sit uldtøj på er ved luftning i fugtigt vejr. Lanolin er uldens naturlige fedtstof, og når lanolinen kommer i kontakt med fugt, opstår der en forsæbningsproces, der virker som ?en vask?.

Herhjemme hos os vasker vi vores uld i Neutral uldvaskemiddel* og Joha uldvask. Joha uldvask indeholder lanolin, som er uldens naturlige fedtstof. Det bevarer derfor uldens naturlige indhold af lanolin. Jo mere du vasker dit uld, jo mere får det brug for ekstra lanolin.

Joha vaskemiddel til uld er ekstremt drøjt i brug. Til en maskinvask skal der kun bruges 1-2 spsk. vaskemiddel og vasker du dit uld i hånden skal der kun bruges 1-3 tsk.

Vi bruger en kombination af de to vaskemidler, da jeg synes ulden får en lidt fedtet hinde med lanolin vaskemiddel. Vi veksler derfor mellem de to vaskemidler og bruger lanolin vaskemiddel når jeg synes ulden bliver for tør eller ca. hver 2-3. gang det vaskes.

Neutral uldvaskemiddel kan købes i den almindelige dagligvarehandel, mens Joha uldvaskemiddel bl.a. kan købes hos Kidsworld.dk* og koster 79,75 kr.

Uld og pletfjerner

Pletfjerner skal undgås på uldtøj, da det ligesom alm. vaskemiddel vil ætse ulden op. Ulden vil simpelthen forsvinde fra produktet. Hvis man har en plet der skal behandles, kan man forsøge sig med citronsæbe – det kan i nødstilfælde benyttes som pletfjerner.

Uld, maskinvask og tørretumbling

Står der i vaskeanvisningen på dit uldtøj at det må tørretumbles, anbefales dette. Men vær opmærksom på at tøjet krymper ca. en størrelse ved tørretumbling.

Det meste uldtøj idag tåler maskinvask på optil 40 grader. Vask det på uldprogrammet og kun med uldvaskemiddel*.
Flere synes det er besværligt med uld, pga. det skal vaskes specielt. Men det behøver slet ikke at være så besværligt. Man kan f.eks. godt vaske sit alm. tøj sammen med ulden på uldprogrammet og med uldvaskemiddel. Dit almindelig tøj kan sagtens tåle at blive vasket med uldvaskemiddel*, mens dit uldtøj IKKE kan tåle at blive vasket med almindelig vaskemiddel.

Herhjemme vasker jeg vores almindelige tøj i vaskebunken, som kun trænger til en let vask, sammen med ulden på uldprogrammet og MED uldvaskemiddel. Det sparer på de mange små vaske når man kan putte mere sammen med.

 

Jeg håber meget I kunne bruge mine råd omkring uldvask og som altid så spørg endelig ind til det hvis I har spørgsmål eller bare andre gode tips omkring uldvask ;0)

 

11 kommentarer

 • Jan Pedersen

  Jeg har hørt at man må bruge meget varmt vand ca 50 grader

  Venlig hilsen

  Jan Pedersen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Hej Jan,

   Altså du mener at man kan vaske uld på meget varmt vand?
   Jeg tror det uld jeg har haft imellem hænderne, det har ikke været med højrere grader end 40. Men tjek vaskemærket for grader det må vaskes på, og husk så aldrig at bruge vaskemiddel med enzymer – det er sådan set det vigtigste og budskabet i dette indlæg 😉

   Sig endelig til hvis du har spørgsmål.

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Super oplysende artikel. Jeg har lige købt uld undertrøjer til mine unger og fik at vide af damen i butikken at så SKULLE børnene have uld på hver dag indtil det blev forår. Jeg ved at der e mange der siger det, men er det ikke bare en gammel skrøne?
  Mvh Caroline

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Hej Caroline,
   I min verden så jo, det er en gammel skrøne.
   Det der kan være i det, er at du bliver så glad for uldtøjet at du ikke ønsker at gå tilbage til ren bomuld. Deraf udtalelsen om at de SKAL have det på til det bliver forår.
   I det du vælger en dag at give dit barn bomuld på istedet for uld, vil du opleve forskellen. Men det betyder ikke at når du så giver barnet uld på igen, så har du mistet effekten.
   Men du vil naturligt vælge ulden når du oplever glæden ved det ;0)

   Håber det giver mening?

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Lige en tilføjelse :0)
   Ulden gør det også unødvendigt at have mange lag tøj på – hvilket giver større bevægelsesfrihed for barnet. Men vælger man så en dag en bomuldsundertrøje, frem for ulden, skal man lige tænke over det, og måske give barnet et ekstra lag tøj på ;0)
   Mvh. Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina Maria Jensen

  God artikel.
  Vi har præcis de to samme slags vaskemidler til vores uldtøj.
  Faktisk har vi snart så meget uldtøj, at jeg bare samler det til én vask :o)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Fantastisk Christina :0) Vi har ikke helt så meget uldtøj endnu, men det hjælper på det. Dette er første sæson hvor Lucas konsekvent kun har uld inderst. Forstår slet ikke at vi ikke har gjort det noget før ;0)
   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Kender ikke Johans uldvaskemiddel men overvejer at prøve noget andet end det jeg har. Er det også parfumefrit ligesom Neutrals? Det ville jo være dejligt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Hej Louise,
   Joha’s er også parfumefrit ja ;0)
   Vi får det snart online på SmartKids og selvom flasken virker lille, så skal du huske at det er ekstremt drøjt i brug.
   Mvh. Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anita damkvist

  God artikel / Info. Synes det har været lidt svært at få orienteret sig i det “vilde” ud jungle 🙂
  Og nu ved jeg så at mit foretrukne vaskemiddel også laver til uldtøj 🙂
  Fed blog!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Tusind tak Anita, det er jeg glad for ;0)
   Dejligt at alle mine erfaringer og gode råd kan blive givet videre.
   Tusind tak
   Mvh. Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Test - Katvig flyverdragt