Mine udsalgskøb

Sensitive børn og skolestart – Del. 2

Sensitive børn og skolestart

 

For et år siden startede Lucas i før-skole og derefter i 0. klasse efter sommerferien. Hvis I har fulgt med så længe, så husker I måske at jeg lavede et indlæg om vores bekymringer, da Lucas er et særligt sensitivt barn. Hvis ikke, så kan I finde indlægget LIGE HER.

Nu er der jo gået et år og derfor synes jeg også at jeg vil lave en status på hvordan det lige nu går med Lucas i skolen, og give vores gode råd videre til hvordan man kan tackle skolestart hvis man har et særligt sensitivt barn. Læs min første status på skolestart LIGE HER, og mine  andre indlæg om emnet Sensitive Børn, du kan finde dem alle HER.

 

Sensitive børn og skolestart

Det har uden tvivl været et år med både op og nedture, men mest af alt så synes vi at Lucas har været inde i en super positiv udvikling. Det at gå i skole ligger så godt til hans sind, og det tror jeg i virkeligheden det gør for mange af de særligt sensitive børn.

Vi har altid fået af vide i børnehaven at Lucas var for stille, og ikke var en “rigtig” dreng. Han ville faktisk helst være i sanserummet, tegne, lave perler, samle puslespil og sådanne ting. De typiske drengelege, som kan være lidt vilde var slet ikke ham. Men at det ikke skulle gøre ham til en rigtig dreng har jeg altid haft svært ved at se.
Socialt har han aldrig været lige så godt med som sine jævnaldrende og han kan gå helt kold i store folkemængder.

I den forgangne uge har vi været til den første skole/hjem samtale, og Lucas trives rigtig godt i skolen. Han er rigtig dygtig til det rent faglige og socialt er han den sidste måned virkelig kommet efter det.
Han er begyndt at have rigtig mange legeaftaler med de andre børn fra klassen, og han nyder at kaste sig ud i nye ting.

skolestart

 

Mine vigtigste råd

Jeg har også tidligere skrevet lidt om gode råd til skolestart for sensitive børn, og det kan I finde i dette indlæg. Der finder I også gode links ;0)

Vigtigst af alt er samarbejdet med lærerne i klassen. Vi har haft stor glæde af allerede fra start at informere lærerne om hvad Lucas var for en.

1: Tålmodighed
Du må have tålmodighed med dit barn, og for alt i verden ikke presse det ud i situationer det ikke er parat til. Vent f.eks. med legeaftaler til de selv efterspørger det. Børnefødselsdag virker også som noget man bare SKAL, men måske er det ikke det dit sensitive barn har brug for?
Vi valgte i år at Lucas fik lov at invitere sin bedste ven med i legeland. At have hele flokken med hjemme, syntes vi ikke var Lucas’ behov.
Lyt til dig selv og dit barn, og gør ikke noget bare fordi sådan gør alle andre.

Ved skolearrangementer og lign. vær da forberedt på at dit barn måske ikke stormer rundt og synes det er en fest ligesom alle andre.
Bliv ikke ked af det eller skuffet når barnet har en reaktion.

2: Hjælp barnet
Hjælp dit barn med at prøve nye grænser af. Det kan være rigtig svært for et sensitivt barn at prøve nye ting af, men det er IKKE en sygdom at være sensitiv og barnet skal udvikle sig.
Vi har været inde i en rigtig skidt periode, da Lucas kom til at sidde ved siden af det barn i klassen som han havde aller sværest ved. Men vi forsøgte at få dette til at fungerer, selvom det på ingen måde var den optimale situation for Lucas. Alle børn skulle på et eller andet tidspunkt sidde ved siden af hinanden, og ligenu var det altså bare Lucas der skulle sidde ved den her person.
Han skal hjælpes, men han skal ikke skånes for de situationer han nu engang bliver udsat for. Så i den periode måtte vi bare være ekstra hjælpsomme og forstående overfor hans ret voldsomme reaktioner.
Pas på med at beskytte dit sensitive barn FOR meget.

Lucas er nu kommet ud på den anden side, og det har også været en kæmpe sejr for ham at opleve at han rent faktisk overlevede at sidde ved siden af den person han frygtede allermest.

3: Samarbejde med lærerne

Prioriter samarbejdet med barnets lærere. Det er dem der skal hjælpe dit barn i hverdagen og et samarbejde her er vejen frem til at forstå det sensitive barn, så de ikke bliver misforstået.
Lucas har haft de mest fantastiske lærere i folkeskolen, og de har givet ham lov til langsomt selv at komme med i de ting han har haft svært ved.

Han elsker når de laver opgaver i bøgerne, men bryder sig ikke om når de leger tingene ind. Her har han fået lov at trække sig når det blev for meget og så har lærerne givet ham lov til at sidde ned med nogle opgaver istedet. Langsomt har han fået lov til selv at komme med, og nu er han helt tryg ved også den del af læringen.
Idag kan de faktisk ikke sætte noget på Lucas, da han er rigtig godt med i alle ting i skolen og fungerer rigtig godt sammen med de andre børn også.

Vi brugte en skrivelse fra sensitiv.dk, som man kan printe ud og aflevere til fagpersoner.
Skrivelsen kan findes her: Gode råd om sensitive børn til fagpersoner.

Print denne skrivelse ud og giv til fagpersonerne omkring dit barn, for at starte dialogen.

 

Mine andre råd til skolestart kan I som sagt læse i mine tidligere indlæg, som der er links til herover.
Spørg endelig hvis I har spørgsmål ;0)

 

3 kommentarer

 • Rikke Bech-Nielsen

  Det lyder som om din dreng er social sensitiv, som jeg også er ret sikker på min er. Han er dog først lige fyldt 3 år, men vi har altid vidst, at han er en anderledes dreng. Nu er jeg heldigvis selv uddannet pædagog og kunne ret hurtig spotte tegnene, som også kan virke som autisme med de mange gentagne rutiner sådan et barn har. Men der er dog alligevel forskel. Jeg fik udsættelse til børnehavestart her til efter sommerferien, så er også ret spændt/nervøs for den forandring, han skal smides ud i. Vil give dig 100 % ret i, at kommunikation og samarbejde med fagpersonerne omkring ens barn er det aller vigtigste ved skift til børnehave/skole. Heldigvis er der stor opmærksomhed omkring sensitive børn i dag, så der skulle være mulighed for, at vores børn hjælpes godt igennem processen. Som jeg engang hørte, så er sensitive børn som en blomst, der skal gødes og sås – sår man dem rigtigt, så kan de blomstre og blive noget stort og ekstraordinært, sår man dem forkert, så visner de hen

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine Halldorsson

  1000 tak fordi du delte dine erfaring med skolestart for et sensitivt barn 🙂
  Jeg har en søn som er meget sensitiv og han skal starte i skole om et år.
  Han skal her efter sommerferien starte i gruppen for de store børn i børnehaven, og jeg er så bange for at det går helt galt for ham. Han er så knyttet til de to voksne på hans stue nu, og de gange hvor de ikke er der går hans dag rigtig skævt.
  Jeg frygter derfor når han starter i skole om et år.
  Så dejligt at høre at det jan komme til at fungere.
  Villads er en virkelig intelligent dreng og han vil rigtig gerne være social, han ved bre ikke altid hvor han skal gøre af sig selv når hans hoved bliver for fyldt ig kommer derfor tit til at reagere voldsomt over for de andre børn.

  Sker der for meget flere dage i træk, tager det ham tit en hel uge at komme ovenpå igen.
  Vi tager rigtig meget hensyn til ham men du har helt ret i at man også er nød til at vise det sensitive barn hvordan verden er og kan derfor ikke pakke dem ind hele tiden.
  Men hvor er det altså svært hvornår det for meget og for lidt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke Bisgård Sørensen

  Jeg ville ønske, at jeg havde vidst noget om begrebet “sensitive børn” da vores datter skulle starte i skole. Hun har ALLE kendetegnene, men dengang var der ikke en eneste pædagog eller lærer, som nævnte, at det nok var derfor, at hun havde det så svært på flere områder. Nu har jeg/vi så opdaget, at både hun og moderen begge er sensitive, og det gør faktisk mange ting lettere i vores hverdag. Nu er det helt sikkert ikke kun derfor, at hun har det svært indimellem, men havde vi fra start vidst noget om dette, så havde vi også tacklet flere problemstillinger anderledes ift hendes opdragelse.

  Må jeg spørge dig, om du også oplever, at din dreng kan have det rigtig svært med hvis man feks har lovet ham et stykke slik eller andet, og han så alligevel ikke kan få det? Vi oplever det specielt hvis vi er et sted med mange mennesker, at hun så har svært ved at acceptere det. Herhjemme ville hun ikke blive så vred, men blandt mange mennesker kammer hun over. Situationen opstår feks også, når hendes bedsteforældre er med, da de har svært ved at forstå hendes væremåde, og ser det som dårlig opførsel :/

  Mvh Rikke

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine udsalgskøb