Spar optil 50% på børnetøj

Om at vælge korrekt skostørrelse til sit barn

Når man nu som jeg begiver sig ud i at være “ekspert” inden for børnetøj og -sko, da det jo er mit arbejde, så får jeg også lidt den titel påduttet når mine veninder skal have lidt vejledning. Således blev jeg kontaktet af en af mine veninder da hun skulle købe sandaler til sin søn på 3 år.
Og hvordan er det egentlig lige at man vælger korrekt skostørrelse til sit barn.

 

Hvordan vælger jeg korrekt skostørrelse til mit barn?

korrekt skostørrelse

Min venindes søn på 3 år i de nyindkøbte sandaler.  Hvad tror I jeg vurderede her? For store? Tilpas? For små?
 

Først og fremmest så anbefaler man et voksetillæg til børn på 1,5 cm og spørger man mig helt personligt, så er min holdning at det ofte er med til at forvirre forældrene når der købes fodtøj til deres børn.

Gode råd til hvordan du køber korrekt skostørrelse til dit barn

1: Mål dit barns fødder – både højre og venstre.
Mit bedste tip er at lade barnet stå på et blankt A4 papir med bar fod. Her tegner du omridsen af barnets fod af og måler herefter fra tåspids til hæl. Mål på det længste sted og mål både højre og venstre fod.

2: Sko størrelser varierer – også indenfor samme mærke
Noget som kan overraske mange, er at sko størrelser varierer – selv indenfor samme mærke. Str. 24 er således ikke samme mål når du går fra model til model – heller ikke indenfor samme mærke. Skoens mål afhænger af den sål skoen er bygget op om, og indenfor alle skomærker arbejder man som regel med forskellige såler. Sørg derfor altid for at prøve skoen på barnet – og køber du på nettet så kan skoens indvendige mål hjælpe dig.
Fordi du har købt f.eks. Angulus sidst i den str. og derfor tror at barnet automatisk skal en str. op eller have samme str. – så husk på at skoens størrelse kan varierer fra model til model også.

3: Sko måler til at vurderer korrekt skostørrelse
Flere steder på nettet kan man finde en “skomåler” som kan printes for derefter at vurderer barnets korrekte skostørrelse. Først og fremmest så gå udenom de skomålere som menes at kunne bestemme barnets størrelse. Igen så varierer en størrelse altid og en str. 24 er således ikke altid præcis samme mål – heller ikke inden for samme mærke.
Skal du benytte dig af en skomåler, så sørg for at det er en skomåler der blot fortæller dig barnets fod mål i f.eks. cm.
Vær også opmærksom på at din printer opsætning når du udskriver en sådan fodmåler, kan betyde at den ikke vil være korrekt når du skriver den ud.
Brug evt. punkt 1, hvor du istedet tegner barnets fod af.

4: Voksetillæg
Generelt så anbefaler man et voksetillæg til børn på 1,5 cm for korrekt skostørrelse. Selve skoen anbefales altså at være ca. 1,5 cm længere end dit barns fod er i længden.
Personligt anbefaler jeg at det er MAX 1,5 cm, for her er min erfaring at mange tænker at det er som minimum og dermed nemt kommer til at købe virkelig store sko til deres barn.
Forestil dig at du altid gik rundt i sko der var min. 1,5 cm. for lange? Det er virkelig meget, og gør bare at barnets bevægelsesfrihed skærpes da det skal fokusere endnu mere på at holde balancen i sko der er alt for store.

1,5 cm i voksetillæg er MAX og børnesko bør købes med 1,5 cm i voksetillæg hvis de skal passe i noget tid eller hvis du køber skoene i god tid.
Minimum tillæg bør være 0,5 cm for at skoen passer. Under 0,5 cm, så er skoen ved at være for lille til dit barn. Køb derfor barnets sko med et voksetillæg på over 0,5 cm og ikke mere end 1,5 cm for korrekt skostørrelse.

Ofte har vi også en tendens til at købe barnets sko længe inden det reelt har brug for dem. F.eks. sandaler længe inden det reelt er sandal vejr og vinterstøvler længe inden det reelt er frostgrader. Overvej om du kan vente med at købe barnets sko til det er årstid til den type sko/støvler og dermed være tættere på at købe korrekt skostørrelse til dit barn.

5: Køb af børnesko på nettet
Er du stadig bange for ikke at vælge korrekt skostørrelse når du køber børnesko på nettet, så køb evt. 2 størrelser og prøv dem hjemme. De fleste netbutikker har i dag gratis og nem retur. Hos Boozt.com f.eks. der kommer der altid en gratis returblanket med i pakken og returvarer behandles nemt og hurtigt således at man hurtigt får sine penge retur.
Derudover er der også på Boozt.com stort set angivet indvendige mål på alle de enkelte modeller der findes.

6: Børnefødder vokser i ryk
Børns fødder vokser i ryk, så husk at tjekke dit barns fødder regelmæssigt.
Overvej også når du køber barnets næste sko, om hvornår barnet sidst har taget et ryk, så du nemmere får vurderet korrekt skostørrelse.

7: Brugt fodtøj
Fodtøj bør ikke gå i arv, medmindre det nærmest ikke har været i brug.
Sko-/støvler der har været i brug former sig efter barnet og køber du brugt til dit barn risikere du at dit barns fod bliver tvunget ned i en sko/støvler der forhindrer dit barn i at udvikle deres fod naturligt.
Personligt vil jeg aldrig lade mine egne børn arve brugt fodtøj, men skulle man alligevel stå i en situation hvor man vil give sit barn brugt fodtøj så vær opmærksom på følgende:
– Sålen: Tjek sålen både udvendigt og indvendigt for om den evt. er trådt skæv.
– Fold uden på skoen: Der må ikke være en synlig fast fold uden på skoen, hvor den bøjer for at følge tæerne under gang.
– Gummistøvler: Gummistøvler er ofte noget af det der sagtens kan gå i arv, da de sjældent tager form efter barnet. Tjek igen sålen udvendigt for om den er slidt skæv.
En god regel er at jo yngre barnet er, jo bedre sandsynlighed er der for at fodtøjet ikke er slidt og dermed godt kan gå i arv.

 

Bemærk venligst at dette er mine egne personlige anbefalinger. Ingen regler uden undtagelser, men jeg håber I kan bruge de små råd når I skal købe korrekt skostørrelser til jeres børn ;0)

 

 

Indlægget indeholder affiliate links.

6 kommentarer

 • Line Maria

  Dejligt indlæg. Tak:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • God information, der har bekræftet mig i det jeg længe har tænkt, nemlig at 1,5 cm. i voksetillæg er liiiige i overkanten. Jeg plejer at sigte efter max. 1 cm, ellers kan det være svært at gå ordentligt i skoen, de snubler lettere osv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • De ser lidt for store ud. Max 1,5 cm i tillæg indtil de er ca 6 år så vokser de ikke så meget. Nogle butikker kan man sagtens købe sandaler i marts og så bytte dem inden 1/5 hvis du har bon og orginal æske mm. Det er rigtig smart da det kan være svært at vurdere hvor meget de vokser og så er man sikker på at få nogle. Det kan lidt svært hvis man som jeg har et barn der bruger indlæg

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det eneste problem Jeg har mødt hvis jeg venter til det er fx tid til sandaler, så er udvalget meget begrænset og ofte er der ikke de rigtige størrelser. Der får man så at vide at man skulle have købt i februar/ marts.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg kan ikke gå med sko som er 1,5cm for store. (Jeg har prøvet at købe sneakers som var et str for store…og de blev solgt igen to uger senere) Så det gør mine børn heller ikke…
  Dog ville jeg sige at der er forskel mellem vinterstøvler og sandaler (vinterstøvlerne kan være lidt større, så der er også plads til tykke sokker, mens sandaler skal ikke være så store efter min mening…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • For store. Alt for store!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Spar optil 50% på børnetøj