JUL JUL JUL - 1. december - Julekalender

Noget om spil regler – når børn spiller for meget

Spil regler

Julius i: Hummel jumpsuit (gammel)
Lucas i: AlbaBaby jumpsuit – 499,75 kr. (LIGE HER)
 
 

Jeg ved ikke med jeres børn, men Julius og Lucas på henholdsvis 9 og 6 år er fuldstændig bidt af at spille.
Spille på computer, på iPad, på Wii, på Playstation, på Nintendo – ja faktisk bare generelt spille på alt elektronisk…..

Min opfattelse er at det er meget normalt i den alder og specielt for drenge?

Men det betød også bare at drengene efterhånden ikke kunne andet. De havde SÅ svært ved at samarbejde om at lege og ville bare aller helst sidde og spille konstant.

De har SÅ meget legetøj som jeg bare følte stod og gloede – for de brugte det nærmest ALDRIG.

Spil regler

For et par uger siden følte vi at det havde taget så meget overhånd at vi var nødt til at reagerer og lave spil regler.
Måske er vi bare de eneste som ikke sådan rigtigt har haft spilregler før, men egentlig synes jeg at drengene har været sådan nogenlunde til at styre det.

Der er ingen tvivl om at det også er lidt en sovepude for os forældre – for de passer jo nærmest sig selv når de sidder der og spiller og nemt er det da også når man er ude og de bare lige kan spises af med en iPad eller lignende.

Vi startede ud med en hel uge uden noget som helst spil.
Ugen gik fantastisk og drengene kom allerede i gang med at lege på første dagen. Det var virkelig lang tid siden de havde leget SÅ godt og SÅ længe – og med stort set alt deres legetøj. Og tænk sig – de passede faktisk stadig mere eller mindre sig selv ;0)

Spil regler

Reglerne vi efterfølgende har lavet er som følge:

Mandag, tirsdag og onsdag: Ingen spil. Total spilfri dag
Torsdag: En halv times fri spil på valgfri enhed
Fredag og Lørdag: En halv times fri spil på valgfri enhed i løbet af dagen. Derudover får drengene lov at spille på iPad efter kl. 20 når de går i seng. De sover sammen hver fredag og lørdag, så her er der dømt weekend og de får lov at hygge med spil på iPad i sengen.
Er vi ude at besøge venner eller familie, er reglen det samme. Det vil sige ingen spil før efter kl. 20 og når de er lagt i seng.
Søndag: En halv times fri spil på valgfri enhed

Måske er vi mega strenge forældre, men vi er virkelig glade for de nye regler.

Grunden til at reglen også gælder når vi er ude med drengene er at vi synes at det er en vigtig alder at lære at være sammen med andre. Vi kom tit ud og så skyndte drengene sig bare at spise maden der blev serveret fordi de havde så travlt med at skulle hen og spille igen. Jow jow det er da rart for os forældre at vi så kan sidde og have vores tid, men omvendt så oplever vi nu at de kan sidde og koncentrere sig og nyde maden.

Omvendt er deres alder også der hvor det måske kun er få år de har tilbage til sådan rigtig leg. Pludselig “leger” man ikke mere.
Jeg vil i den grad nyde de sidste år mine børn “leger” og opfordre dem til at fortsætte med det.

Har I også spil regler?

Hvordan har I det med jeres børns spil på diverse elektroniske medier? Har I kontrol over det eller er det slet ikke nødvendigt?
Ja helt generelt hvad gør I andre derude?

 

Indlægget kan indeholde affliate links

 

36 kommentarer

 • Tusind tak for alle jeres kommentarer <3
  Jeg har svaret jer alle på indlægget inde på bloggen – nede i kommentarfeltet ;0)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine Steinicke

  Vi troede faktisk at vi var strenge, det er vi så ikke kan jeg læse.

  Her spørger man om lov inden man tænder noget, tv, pc eller tablet, så tager vi som voksne ansvar for at vurdere om og hvor længe der må spilles/kigges. Spil er faktisk noget vi beder dem om at gøre sommetider da de faktisk sjældent spiller, tv er vi opmærksomme på om det bliver slukket igen, så der ikke bare sidder en zombie og glor uden interesse for programmet. Dog er der en ufravigelig regel om at telefon, nintendo og tablets ikke er ovenpå efter aftensmaden.

  Vi har 3 piger på 3,5 og 10år

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Trine,

   Ha ha ha – ja vi er mega strenge :0)
   Ej det er altså også for at afvænne dem lidt at reglerne er så strenge som de er lige nu.

   Og så er det også spilfri man-ons pga. sport og fritidsaktiviteter. Det er så få timer vi er hjemme her, at vi har valgt at fokusere på tid sammen og ikke at man sidder og kigger ind i en skærm ;0)

   Men det lyder da også som om at I har ret klare regler for brugen af elektronik osv. Synes det er rart at høre hvad I andre gør.
   TV har aldrig været et problem her, så her har vi faktisk slet ikke regler.

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine steinicke

   Det skal dog siges at der næste år bliver indført regler, da den ældste så har sparet sammen til en I-pad og den mellemste får en når hun starter i skole, de går nemlig i skole i forskellige kommuner og i vores egen kommune får alle børn I-pads som en del af deres skolemateriale.

   Vi er konstant opmærksomme på om de spiller, ser tv, tegner eller i det hele taget er for ensidige i deres leg.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina Hammershøj Johansen via Facebook

  Max tre timer!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Herhjemme har vi ingen regler, ham på 5 spiller måske 1/2 til 1 time om dagen, mere i weekenden, den lille på 2 ser bamse og kylling. Faktisk er det mest tv jeg syntes har taget overhånd….

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Caroline,

   Ja det lyder da helt ok.
   Her har det også først taget overhånd her ved 6 og 9 års alderen. Og den lille er nok pænt påvirket af hvad den store gør.
   Vi følte bare at vi måtte bryde ind nu.

   Mht. TV har det aldrig været et problem her, men det kan vel være forskelligt fra familie til familie. Med TV har vi ingen faste regler.

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lena Trillingsgaard Mikkelsen via Facebook

  Nej, det er ikke bare jer

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisa Vedel via Facebook

  jeg synes, det er fint med regler på området, omend jeg synes et totalt spillforbud halvdelen af ugen er ude proportioner samt at ½ times spiltid er i underkanten. Desuden får ingen af mine lov til at ligge og spille 1 time før sengetid og spil, imens de skal til at lægge sig til at sove er bandlyst, da det lys diverse skærme afgiver ikke er godt for deres nattesøvn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Lisa,

   Tak for din kommentar.

   Først og fremmest så er de 3 spilfri dage faktisk fordi de går til sport disse dage. Derfor har vi valgt at de timer de er hjemme disse dage, er beregnet til tid sammen og ikke det at sidde med hovedet i en skærm ;0)

   Det kan også sagtens være at ½ time er for lidt som du skriver. Men pt. fungerer det også lidt som afvænning for dem og så skal de jo ikke bare kunne sidde og spille flere timer.
   Vi arbejder fuld tid begge to herhjemme og det er begrænset med tid vi har sammen i hverdagen. Derfor synes vi det er vigtigt at vi får brugt den tid optimalt og helst sammen.

   Mht. til at spille når de skal sove, så er det også udelukkende i weekenderne (fredag og lørdag) de får lov til dette. Det har nok også ret meget med alderen at gøre, for vi oplever ikke at det forstyrre dem eller lign. De hygger sig blot ligesom vi andre også hygger lidt ekstra i weekenden.
   De får ALDRIG lov at spille i sengen i hverdagene.

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Majken Elgaard Hansen

  Det er kun godt med spilleregler, men 30 min går stærkt. Hvor lang tid bruger vi voksne ikke på en pc? Har børnene selv været med til at udstykke reglerne? Min erfaring er, at når børnene bliver inddraget i beslutningerne, er de ret fornuftige. Hvis bare de får en af deres egne ideer med i beslutningerne, er de som regel også mere indstillet på at følge dem uden meget brok, fordi de føler sig medinddraget;-) glæder mig til at høre hvordan det går.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Majken,

   Tak for din kommentar.

   Ja drengene har faktisk selv været med til at beslutte reglerne, og der er ingen tvivl om at de måske lige nu virker ret strenge. Men det fungerer faktisk super godt. Bedre end jeg lige havde troet.

   Det skal så også siges at de jo nærmest er på afvænning pt. Så derfor nytter det jo ikke at vi starter ud med flere timers spille mulighed dagligt.
   Jeg vil bestemt ikke udelukke at de senere vil få mulighed for længere spiltid end det de har lige nu.

   Man., tirs. og ons. går de til sport. Så det er egentlig derfor at der er helt spilfri de dage.

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Winnie Feldtmose Jørgensen via Facebook

  Vi har spillefri dage pigerne har valgt det det mandag og de seneste uger har vi oplevet store problemer imellem dem omkring moviestarplanet så nu må de ikke spille det hjemme ej heller på Tlf

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Winnie,

   Dejligt at høre at andre også har sat “strenge” regler.
   Men jeg tror bare først man reagerer på det når man oplever det får en negativ inflydelse i hverdagen, og det må man sige at det altså havde her.

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vi har også helt klare regler men synes egentlig ikke det er det store problem! Der skal også være plads til lektier (vigtigt!) venner og fritidsinteresser;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Anne,

   Ja bestemt.
   Grunden til at drengene ikke må spille ugens første 3 dage er faktisk også at de de dage går til sport/fritidsaktiviteter og derfor ikke ville kunne andet end spille den tid de var hjemme.
   Så derfor den klare reglen om ingen spil de dage.

   Men det kan godt være at vi skal overveje om den halve time er nok de andre dage. Lige nu fungerer det dog rigtig fint og drengene leger så fint nu.

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Melanie Maharaj via Facebook

  Nej absolut regler er en god ide..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak Melanie ;0)
   Dejligt at høre. I virkeligheden må jeg også indrømme at det fungerer så fint nu.

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirsten Foged Jensen via Facebook

  Mine 2 børnebørn har “skærmbilletter”. En skærmbillet er på ½ time. På hverdage har de 2 og i weekenden har de 3 hver dag. Det fungerer fint.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Kirsten,

   Ej det var da genialt ;0) Den må jeg nuppe den ide, for så kan man jo evt. modtage skærmbilletter for en god gerning og evt. spare op til endnu mere spilletid.
   Tak for den ide.

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er en helheds ting. Lidt hvordan det balancere med resten de går op i. Grundreglen er siger jeg sluk, det har taget overhånd så bliver der slukket. De 2 store er ret fornuftige omkring deres spille forbrug og den lille gør hvad de gør.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Ann,

   Tak for din mail.

   Det lyder jo også optimalt. Her fungerede det bare ikke rigtig mere og blev der sagt sluk var det når det var nået så langt ud at de blev sure. De levede sig så meget ind i spillet, blev hidsige og nærmest aggressive fordi de døede/ikke kunne gennemføre en bane el. lign.

   Men var det ikke endt der, så havde vi sikkert også bare haft det som jer ;0)

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michala Pernille Forsberg via Facebook

  Enig med Camilla Maria Andersen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michala

  Synes I er lidt strenge, men på den anden side, så ved jeg ikke om de bruger Ipads i skolen i undervisningen osv. Mine er 2 og 5, og de er superhajer til spil på vores mobiler, men jeg prøver da at begrænse det, i hvert fald den ældste får ikke lov til at spille i sengen, for så får han slet ikke lukket et øje 🙂 Synes også selv de er gode til at relatere sig til hinanden og lege sammen, og lægger selv mobilos fra sig, når de har fået nok. Hvordan med jeres tv-kiggeri?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Michala,

   Tak for din kommentar.

   Jamen vi er nok lidt strenge – det indrømmer jeg gerne. Og det er første gang at vi sådan for alvor har haft faste regler.
   Dertil skal så også siges at man, tirs og ons. hvor de slet ikke må spille – faktisk er fordi de går til sport alle dage. Så hvis de fik lov at spille her, så var det nærmest det eneste de kunne i den tid de var hjemme.

   Men de tager det til sig og har som sagt aldrig leget bedre end de gør lige nu.

   De bruger ikke iPad og lign. på skolen endnu, men der er også mulighed for at spille i SFO og her kan man spille i max ½ time.

   Mht. spil i sengen, så er det også udelukkende i weekenderne at det fungerer her og så fordi de er så gamle nu at de kan være længe oppe. Så de hygger sig så gevaldigt i weekenderne.

   I forhold til TV kiggeri så har vi aldrig haft brug for regler her. Her har det bare altid fungeret, så det har vi faktisk ikke regler for ;0)

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er godt med grænser for spilleriet! Vi har regler for hvor længe og hvilke spil der må spilles (dreng på 8 år).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Bettina,

   Tak for din kommentar.
   Hvor længe må han så spille?

   Vores regler som jeg har skrevet om herover er jo også første spæde skridt til hvordan vi bygger det op, men det fungerer virkelig godt. Bedre end jeg havde håbet på.

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorthe pedersen

  Spændende tiltag og så fedt at se at i som forældre tager ansvar og tør at stå ved det

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak skal du have Dorthe ;0)
   Vi er nok også lidt strenge lige nu, men faktisk oplever vi at drengene fungerer meget bedre nu. De leger som aldrig før og hvor de før plagede om at spille så plager de nu om lige at få lov at lege lidt inden de skal afleveres om morgenen, inden de skal i seng osv.

   Det havde jeg seriøst aldrig troet ville gå så nemt.

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla Maria Andersen via Facebook

  Vi har ikke nogle direkte regler… Jeg har overvejet det ind i mellem. Men de spiller ikke så meget at jeg syntes der har været behov for regler. i nogle perioder spiller de aldrig og andre perioder nørder de lidt for meget…. Her er plads til det hele. Og så kan det jo være mindst lige så sjovt at man som forældre selv deltager i spillet, på samme måde som var det et brætspil der var tale om.. 🙂

  Synes dog ikke I er for strenge.. for ser bestemt børn ind i mellem som burde have regler, fordi de helt glemmer at lege på den “almindelige” måde 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Camilla,

   Tak for din kommentar.
   Altså der e ingen tvivl om at de her regler som vi har ligenu også fungerer lidt som afvænning og jeg skal ikke udelukke at de måske senere får lov at spille mere end det.

   Indtil nu har det også været sådan lidt on/off med spilleriet men langsomt igennem det sidste halve til hele år er det bare blevet mere og mere.

   Vi har før spillet en del wii sammen. Det kan da være at vi skal til at gøre det igen. For du har ret, man kan jo godt være sammen om at spille ;0)

   De bedste hilsner
   Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vicki Riedel Bolwinkel via Facebook

  Vores drenge må spille Maks én time om dagen. Alt inkl. Wii pc eller tablet 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Vicki,

   Det lyder også fornuftigt. Vi har bare aldrig haft faste regler for det, men nu havde det virkelig taget overhånd.

   Dejligt at høre hvad I andre gør.

   Mvh. Pernille

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

JUL JUL JUL - 1. december - Julekalender