Uld mærker – hvad kendetegner de enkelte mærker?

3. del af min analyse og gennemgang kommer til at handle om de enkelte mærker og en kort gennemgang af hvad der kendetegner deres uld, samt hvordan de producerer samt hvilke certificeringer de måtte have.
Jeg vil anbefale jer at læse mine 2 indledende indlæg om emnet:
1. del: Facts omkring uld ? Få styr på certificeringerne
2. del: Behandlet / Ubehandlet uld, herunder superwash uld
Vigtigst af alt er det at nævne at der i bund og grund, ikke er forskel på at producere uld og producere bomuld. ALT textil gennemgår en kemisk behandling ? så i virkeligheden handler det om, hvorvidt man har styr på produktionsprocesserne og ikke mindst hvilken form for kemi man benytter.
Jeg har ikke i mine snart 10 år som indkøber i børnetøjsbranchen oplevet et firma som IKKE har taget deres produktionsansvar dybt alvorligt og kun ønsker at skabe det bedst mulige produkt udfra de forudsætninger man har. Jeg har ikke på noget tidspunkt i min analyse og i min dialog med alle de nævnte mærker herunder oplevet at man ikke ønsker 100% åbenhed omkring produktionen – med andre ord der er ingen af disse mærker der på nogen måde ønsker at skjule noget!
Hvad kendetegner de enkelte uld mærker
Jeg vil her komme ind på de enkelte uld mærker og hvad der kendetegner deres uld, samt hvordan de producerer samt hvilke certificeringer de måtte have.
Joha
Råulden er fra Australien/New Zealand og er i en merino kvalitet. Råulden spindes på 2 spinderier i Tyskland, hvor superwash behandlingen også foregår. Ulden indfarves i Polen. Alt Joha?s produktion foregår i Europa.
Ulden der bruges til Joha produkter er 100% mulesing fri.
Joha uld er vasket i en mild form for klor vask som fjerner skaller fra uldens fibre. Derefter passerer ulden gennem flere rensningsbade, så der til sidst ingen klor findes i ulden. Til slut bliver ulden dækket af en tynd Polyamid-film for at forhindre uldfibrene i at stikke op igen. Procentdelen af Polyamid-film udgør mindre end 1% af uldfibrene og derfor påvirker det ikke uldens egenskaber.
Resterne af kloren og hele processen i Joha?s behandling gennemgår adskillige sortering- og håndteringsprocesser som minimerer belastning på miljøet.
Joha er certificeret med Woolmark og EU-blomsten som bl.a. også sikrer at produkterne ikke er indfarvet med azo-farvestoffer.
Joha har 50 års erfaring i trikotageproduktion, hvoraf Joha har produceret uld i de sidste 40 år. Joha forestår hele produktionskæden fra indkøb af rågarn til det færdige produkt.
Joha var den første virksomhed, som producerede maskinvaskbart uldundertøj til babyer, og var den virksomhed, som udviklede den populære uld/bomuld kvalitet, hvor man har uld på ydersiden, og bomuld på indersiden.
Hust & Claire:
Hust & Claire uld er under en lang men kvalitetsmæssig flot proces før det leveres til slutforbrugeren. Ulden som er en fintkæmmet lækker Merino uld, bliver hentet i Australien/New Zealand og bliver så fragtet til Kina, hvor det så bliver strikket.
Ulden fra Hust & Claire er mulesing fri og alt er 100% Oeko-tex mærket.
Ulden har fået en behandling der gør det vaskbart, men er derudover ikke blevet behandlet kemikalier eller lignende.
På Hust&Claires Uld/bomuld serie, er der spundet en fin acryl tråd, som binder uld og bomulden sammen, således at produktet konstant bevarer pasform og finish efter vask. Acryl tråden bruges kun til at binde de to natur metervarer sammen, og kommer altså overhovedet ikke i nærheden af kroppen.
Sidste år, blev Hust & Claire det første fashion mærke som fik den fornemme certificering indenfor SA8000, hvilket beviser at virksomheden gør en stor del ud af deres CSR politik og hjælper leverandører og ansatte til bedre arbejdsforhold.
Ansvarlighed har altid været en af firmaets grundlæggende værdier, selvom dette kan betyde højere produktionsomkostninger.
Der respekteres og beskyttes grundlæggende menneskerettigheder og man er imod børnearbejde. Hust & Claire har afskaffet enhver brug af ægte pels, fordi både mennesker og dyr skal behandles med respekt og værdighed.
CSR for Hust & Claire handler om at lave forretning på et bæredygtigt grundlag. Hele CSR-programmet, er bygget på to søjler; miljø hensyn og etiske hensyn.
Nameit:
Nameit uld er primært fra New Zealand og bliver produceret i Kina. Nameit uld er 100% mulesing fri.
Hos name it har man rigtig mange forskellige typer uld varer. De har et stor uld program ? som er den tynde merino kvalitet, hvor man bl.a. finder bodystockings, leggings osv. Derudover findes programmer som er lavet af en kraftigere uld, som bruges til bl.a. striktrøjer, strikkede dragter osv. ? desuden et stort Uld frotte program. Så det er forskelligt fra produkt til produkt hvilken kvalitet ulden har, men største delen af name it?s uldvarer er i Merino uld.
Pga. det store program og de mange forskellige uldvarer, har name it også flere forskellige måder at behandle ulden på. Der er varer som kun er merceriseret men der er bestemt også varer som har fået ?hele? Superwash behandlingen, dvs. inkl. coating med harpiks.
Merceriseringen er en proces, hvor man ved en behandling med klor, er inde og fjerne det yderste af skæl-enderne. Således at ulden ikke filter, når den vaskes i maskinen.
Der er IKKE er noget farligt eller giftigt i denne behandling.
Name it bærer ikke umiddelbart nogen certificeringer på deres uld. Dette er dog på ingen måde et udtryk for at der ikke er styr på produktionsprocessen. Generelt arbejder man hos name it/Bestseller meget seriøst med alle aspekter omkring varerne. Der sættes en stor ære i ansvarlig produktion, hvorunder miljøhensyn, sundhed og produktsikkerhed er noget af det Bestseller vægter absolut højest. Der arbejdes ud fra Bestsellers officielle kemikalie restriktioner som forbyder brugen af bl.a. Formaldehyd, ftalater, allergifremkaldende farvestoffer m.m. og så har man desuden et omfattende testprogram, der skal sikre at restriktionerne overholdes.
Hos name it/Bestseller arbejdes der på store spildevandsprojekter med leverandørerne, for at sikre at der ikke efterlades ubehagelige fodspor, der hvor varerne er blevet produceret. Samtidig bruges der mange ressourcer på at uddanne de personer, som arbejder med varerne i produktionen, således at de også ved hvordan kemikalier osv skal behandles, uden at det bliver til fare for dem selv, slutbrugeren eller miljøet.
Papfar:
Rå-ulden er fra Australien og er en Merino kvalitet. Det bliver strikket og syet i Kina.
Alt uld fra Papfar er mulesing-fri.
Papfar uld har fået en easy-care behandling, som gør at produktet kan vaskes i maskine ved 40 grader, med brug af uld vaskemiddel og kan tørretumbles ved svag varme.
Først gennemgår ulden en behandling med miljøvenligt harpiks for at fjerne skallerne i den rå uld. Herefter en blegningsproces, (hvor klor bruges til at få en ensartet farve på råulden) herefter udvaskes kloren helt. For at blødgøre ulden, gennemgår den en blødgøringsproces i efter behandlingen; blødgøringsproces dækker over en coatning.
Papfar uld er Oko-Tex certificeret, hvilket er din garanti for at du ikke finder farlige kemikalier i tøjet og i øvrigt værner Papfar i produktionen af deres uld om miljøet.
Hummel:
Uld fra Hummel har fået en behandling der bl.a. gør det blødt og lækkert, samt også sikrer at det holder sig pænt i vask i maskine, dog anbefales skånevask/uldprogram samt brug af specielt uld vaskemiddel.
Alt Hummel uld er Öeko-tex mærket, og lever op til alle forhold i denne certificering. Derudover lever alle Hummel produkter (ikke bare uld) op til de gængse krav der kommer fra markedet, som f.eks. REACH standard. REACH er en europæisk standard der omhandler både miljø og sundhed i forhold til brugen af kemikalier, altså også produktions processen, hvor Öeko-tex er en garanti for at der ikke er nogen skadelige rester af kemikalier i selve produktet.
Rå-ulden kommer fra New Zealand og produktionen foregår i Kina på en fabrik der ikke producerer andet end uld. Al uld fra den fabrik Hummel arbejder med, leveres med et ?non mulesing? certifikat.
Ej sikke Lej:
Rå-ulden er fra Australien og er en Certificeret Mulesing fri Merino uld. Produkterne bliver syet, farvet og printet i Kina i Qingdao.
Der er fokus på korrekt behandling af spildevandet som drænes og udledes efter nationale standarder.
Uld fra Ej sikke Lej er Oeko-tex certificeret og overholder alle de krav, som er i den certificering.
Derudover er uld fra Ej sikke Lej BSCI godkendt (et certifikat for arbejdsforhold, løn, timer, ferie mm).
Ej sikke Lej uld er behandlet således at det kan vaskes på 40 grader.
Småfolk:
Råulden er fra Australien og er 100% mulesing fri.
Småfolks uldserie er Oeko-tex certificeret.
Småfolks uld bliver vasket i klor og bliver efterfølgende behandlet med miljøvenlig harpiks. Til sidst i processen får ulden en easycare behandling med en let coating, således at den kan vaskes i en alm. vaskemaskine. Oeko-tex standard 100 sikrer at der ikke er spor af klor i det færdige produkt.
Engel:
Ulden er fra Argentina og produceres i Tyskland.
Engel er ubehandlet økologisk merinould. Ulden har ikke fået en forarbejdning der gør det mere vaskbart og ej heller en efterfølgende behandling i form af coatning.
Engel er Mulesing fri og GOTS certificeret.
Vaskemærkerne i Engel siger håndvask, men ulden er så fin kvalitet at det kan tåle at blive vasket på uldprogram i vaskemaskine hvor det er lunkent vand hele vejen igennem programmet. Ellers skal det vaskes ved håndvask.
100 % produceret i Europa = mindre transport = mindre forurening
Selana:
Ulden er fra forskellige lande men alle produceret økologisk efter GOTS retningslinier. Selana strikkes og produceres i Schweiz. Alle produkter er lavet i en økologisk certificeret merinould, mærkning GOTS.
Produkterne har ikke fået en forarbejdning der gør det mere vaskbart og ej heller en efterfølgende behandling i form af coatning.
Vaskeanvisning: uldvask i maskinen eller håndvask i lunket vand hele vejen igennem.
Selana er 100 % produceret i Europa- = mindre transport = mindre forurening
Living Crafts:
Ulden kommer fra flere forskellige lande herunder Argentina og produceres i Kroatien.
Living Craft bruger kun økologisk uld fra Mulesing fri fåreavl.
Produkterne har ikke fået en forarbejdning der gør det mere vaskbart og ej heller en efterfølgende behandling i form af coatning.
Vaskeanvisningen er håndvask, men Living Craft kan tåle uldvask i maskinen i lunket vand hele vejen igennem. Det er maskinvaskbart på 30 grader.
Alt uld fra Living Craft er GOTS certificeret.
Facts omkring uld
Jeg håber at I efter mine 3 indlæg om uld og de mange facts har en bedre fornemmelse af hvad der er hvad.
I er som altid velkommen til at stille spørgsmål, men jeg vil som sagt ikke pådutte jer rigtigt eller forkert. Det er helt op til den enkelte og jeg håber jeg har fået fremstillet det sådan at I selv føler jer i stand til at tage en beslutning.
I kan finde de tidligere indlæg lige her:
1. del: Facts omkring uld ? Få styr på certificeringerne
2. del: Behandlet / Ubehandlet uld, herunder superwash uld
Super fin analyse – dejligt at få belyst netop det emne!! 🙂 Ved du om ulden fra Bilka/Føtex serien (Mads & Mette) også er mulesing fri? Ønsker ik at støtte sådan noget nemlig.