Spar 20% på sko og sandaler til børn

Mine 10 bedste slankeråd

For den ivrige læser er det nok ikke den helt store overraskelse at jeg igennem det sidste års tid har været igennem en livsstilsændring. Det er ikke fordi jeg indtil nu har skrevet voldsomt meget om det herinde, men det har fyldt en del på min instagram og i den virkelige verden ;0)

10 bedste slankeråd

Billeder fra min instagram – @pforpernille.dk

I april 2015 begyndte jeg for alvor at træne, men min kost fulgte ikke med og jeg fortsatte på trods af minimum 3 ugentlige træninger med at tage stødt og roligt på i vægt.

I juli 2015 havde jeg 2, der uafhængigt af hinanden inden for 1 uge, henvendte sig til mig og spurgte hvor langt jeg var henne (som i graviditet) – og jeg var ikke gravid!
Men det var for alvor en øjenåbner for mig, NU måtte jeg seriøst tage mig sammen.
Vægten havde nu sneget sig op på knap 100 kg.

Min sommerferie 2015 blev brugt herhjemme i Danmark, hvor jeg besluttede mig for at kickstarte en ny og sundere livsstil. Jeg brugte mine 3 ugers ferie på at træne nærmest hver dag og sætte gevaldigt ind på min kost.
Det lykkedes mig at smide 3-4 kg. på de 3 uger. En stor sejr, da jeg ikke havde kunne tabe mig i flere år.

Da jeg begyndte at arbejde igen, så stagnerede mit vægttab. Jeg nægtede at miste modet, nu hvor jeg var inde i sådan en god rytme og derfor tilmeldte jeg mig til mit første vægttabsforløb hos Tina Testrup i september 2015. Et 12-ugers forløb, som skulle vise sig at stabilisere mit vægttab og hjælpe mig med at holde motivationen. Efter de 12 uger – havde jeg tabt mig yderligere 4 kg. (ikke svimlende på 12 uger)

Men cm mæssigt havde jeg smidt virkelig meget og jeg begyndte i den grad tydeligt at kunne se mine resultater ligesom folk også begyndte at kommenterer mit vægttab.
Herefter havde jeg brug for ny inspiration og min træner som i mellemtiden havde uddannet sig til kostvejleder startede sit første vægttabshold op. Det tilmeldte jeg mig i Januar 2016 – et 10 ugers forløb hos Kostvejleder Helle K. Low.

Men nu stod min vægt stille. Jeg kom ind i en periode med ekstremt stort arbejdspres og enormt store forventninger til mig selv. Det skulle vise sig at jeg fra Januar – Marts 2016 begyndte at have et helt sygt forhold til min vægt. Den styrede simpelthen mit velvære og mit humør i en sådan grad at det ikke var sundt – jeg ville SÅ gerne tabe mig. Sammen med det var jeg stresset og det satte mit vægttab på standby.
Helle hjalp mig med at bevare fokus og havde det ikke været for hende, så havde jeg muligvis endt med at tage de 8-10 kg. på igen som det havde lykkedes mig at smide. Efterhånden som Helle og jeg fik kodet os ind på hvorfor jeg ikke tabte mig, så besluttede vi sammen at droppe vejningen for en stund. De sidste 2-3 uger inden vi rejste til Thailand blev jeg ikke vejet, og jeg prøvede at finde mig selv igen efter en periode med for meget stress.
Jeg hoppede først på vægten dagen før vi rejste til Thailand, og på de 2-3 uger uden vejning og den usunde fokus på vægt, så havde jeg smidt 2 kg.
Jeg tog altså på ferie med total god samvittighed og var nu endelig for alvor under de 90 kg. jeg havde kæmpet så længe for.

Mit vægttab og kamp mod en sund livsstil har på ingen måde været nem. Men kan jeg gøre det, så kan du også ;0) Hvis du altså vil?
Her giver jeg mine 10 bedste slankeråd for at holde min sunde livsstil, alle 10 punkter sørger jeg for at efterleve hver dag og tæt på alle er blevet faste vaner for mig.

Mine 10 bedste slankeråd

1: Drik vand

Sørg for at drikke rigeligt med vand. 2-3 liter alt afhængigt af din vægt.
Kaffe, sodavand og andet tæller ikke med i regnskabet.

I starten kan det være svært at huske at drikke nok, det skal man vænne sig til. Jeg brugte en app til at registrere hver gang jeg havde drukket og kunne derfor nemt se om jeg fik drukket nok. Nu er det ren rutine ;0)

2: Spis ikke for tæt på din sengetid

Jeg faster ca. 10 timer i hverdagene. Det kan lyde af meget, men er super enkelt og nemt når først man har vænnet sig til det.
De 10 timer er fra jeg spiser morgenmad og bagud. Dvs. når jeg spiser min morgenmad, har jeg ikke spist i optil 10 timer inden.
Står jeg op kl. 8, så spiser jeg ikke efter kl. 20 stykker om aftenen.

Det, at jeg ikke spiser efter min aftensmad, har også givet mig en bedre søvn. Når du spiser giver du din krop næring og den “tror” den skal præsterer. Efter jeg har indført faste sover jeg langt bedre, da min krop er helt gearet ned når jeg ender med at gå i seng.
De dage hvor jeg har haft spist noget sent, så har jeg langt sværere ved at falde i søvn for min krop tror jo fejlagtigt at den skal præsterer med den energi jeg lige har givet den.

Det er ikke sådan at hvis jeg er sulten efter aftensmad, så nægter jeg mig selv mad. Men bliver jeg sulten, så vælger jeg at spise noget godt og nærende som jeg ved min krop har godt af. Jeg ender aldrig med at sidde og snacke dårlige kalorier om aftenen.
Hvis du mærker sult er det et signal til at din krop mangler næring og det må du ikke nægte den.

3: Bevæg dig

Jeg sørger for at bevæge mig dagligt, hvilket jeg gør via en aktivitetsmåler.
Jeg har haft både en Fitbit og bruger lige nu en Polar Loop. Den sidder altid fast på mit håndled og måler hvor meget jeg bevæger mig hver dag.
Som minimum går jeg 10.000 skridt dagligt, hvilket i mit tilfælde er ca. 7-8 km. I gennemsnit går jeg 10.000 – 15.000 skridt dagligt.

Det betyder ikke at jeg går de 7-8 km non-stop i et stræk. Men det betyder at jeg tænker over hvordan jeg bevæger mig så meget som muligt f.eks. ved at parkerer længere væk, tage toilettet der er længst væk, gå rundt når jeg taler tlf. osv. Meget simple ting at gøre i hverdagen.

Inden jeg begyndte at aktivitetsmåle, der gik jeg 2.000 – 3.000 skridt på en helt almindelig dag. Det var en øjenåbner for mig at begynde at måle. Har jeg ikke nået mine skridt i løbet af dagen, så hjælper det som regel at tage til træning eller jeg går en tur om aftenen.

4: 3-6 måltider dagligt

Mit store problem har hele tiden været antallet af måltider. Med en travlt hverdag i højt tempo og ofte med mange møder, så er det nemt at springe et måltid over.

Jeg taber mig helt klart langt nemmere når jeg har styr på mine måltider og minimum får 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. Det kræver planlægning, men jeg kan tydeligt se og mærke en forskel når det lykkedes.

5:  Spis grøntsager til ALLE måltider

Jeg prøver som hovedregel at spise grøntsager til ALLE måltider dagligt. Det lyder sårer simpelt, men for mig er det f.eks. sindsygt svært at få grøntsager ned om morgenen.

6: Drop eller minimér sukker

I en periode droppede jeg helt og holdent sukker. For en periode er det godt, specielt hvis man er sukkerafhængig og har brug for at komme af med den afhængighed. Og det havde jeg. Men som hovedregel går jeg ikke ind for at udelukke noget i kosten. Det er et spørgsmål om at justerer dine mængder og forhold sådan at det passer til dig.

På nuværende tidspunkt minimere jeg sukkeret og spiser kun raffineret sukker i meget små mængder. Men jeg udelukker det ikke 100%.

7: Få nok søvn

Søvn er ekstrem vigtig for dit vægttab og i det hele taget for dit velbefindende. Jeg havde svært ved at sove igennem om natten, både pga. stress men også pga. dårlig ryg.
Mangel på søvn giver også øget sukkertrang.
Efterhånden som jeg har tabt mig og er blevet styrket igennem træning har jeg ikke længere ondt i ryggen og min stress er minimeret pga. en bedre livsstil.
Jeg sover meget bedre om natten end tidligere og jeg var slet ikke klar over at min søvn havde så stor indflydelse på mit vægttab – men det har det.

Voksne mennesker skal i gennemsnit have mellem 7,5 – 9 timers søvn dagligt.
I starten hjalp min fitbit aktivitetstracker mig til at registrere min søvn. Det hjalp at jeg sort på hvidt kunne se hvor lidt jeg rent faktisk fik sovet og hvor meget jeg også vågnede i løbet af natten.

I dag sover jeg som hovedregel altid min. 7-8 timer hver nat. Der kan være dage hvor jeg ikke gør og hvis det sker i flere dage i træk, så er jeg helt sikker på at min vægt ikke er gået ned.

8: Udeluk ikke ting fra din kost som du holder af

Som sagt går jeg ikke ind for at udelukke ting i kosten. Hverken kulhydrater, kaffe/koffein, mælk, sukker eller lign. Jeg går heller ikke ind for at basere kosten udelukkende på protein, på juice, detox eller lignende. Din krop har brug for alle energikilder – det er den bygget til – bare i de rette mængder.

Slankekurer kan være løsningen for et hurtigt vægttab og måske også for andre. For mig har de bare kun virket kortsigtet og jeg er altid endt med at tage det hele på, hvis ikke mere igen.

Få en kostvejleder til at lave en personlig kostplan til dig, som indeholder de ting du absolut ikke vil undvære. Alt er muligt, det er blot et spørgsmål om sammensætningen.

9: Undgå stress

Lettere sagt end gjort og det skal jeg være den første til at indrømme.
Jeg har bl.a. et job som jeg brænder for og som fylder ekstremt meget i min dagligdag, oveni det har jeg bloggen her som bi-job ligesom jeg har en række andre aktiviteter også.
Det kan meget nemt gå galt, men typisk går det galt når jeg har for høje forventninger til mig selv.

Måden jeg forsøger at kontrollere at jeg ikke når helt op i det røde felt er at prioriterer. Gør jeg virkelig en forskel ved at læse mine mails om aftenen eller i weekenden? Kan de rent faktisk sagtens vente?
Det har jeg fundet ud af at de sagtens kan ;0)

Jeg arbejder også meget med at være til stedet i nuet. Noget jeg har taget til mig efter en snak med Christian Stadil, som i den grad også har mange jern i ilden. Han forklarede mig engang hvordan han forsøgte at lukke alt andet ude når han sad i et møde. Så fokuserede han på lige netop det møde og de personer han var sammen med. Noget som jeg sidenhen har gjort en stor ære i at efterligne og det er så rigtigt.
Jeg sætter min telefon på lydløs og tjekker ikke mails samtidig med at jeg sidder i et møde.

Og så stresser jeg ikke mig selv unødigt. Jeg presser ikke mig selv til at gøre ting jeg ikke har lyst til. f.eks. træning. Jeg har en holdning om at jeg skal træne som minimum 3 gange ugentligt, men jeg gør det kun hvis lysten er der. Det er den som regel, men de dage hvor den ikke er – der giver jeg mig selv den ro.

10: Vejning max 1 gang om ugen

Vej kun dig selv 1 gang om ugen. Vægten kan svinge utrolig meget fra dag til dag og det du får ud af at veje dig, kan ende med at stresse dig og dermed forhindrer dit vægttab.
Stress en af de største forhindringer for at opnå et vægttab. Det har jeg mærket på egen krop.

Jeg havde i starten en tendens til at veje mig dagligt, bare for lige at se. Den fælde kan jeg stadig falde i, og som regel er det i de perioder hvor jeg gør det at mit vægttab stagnerer.
Lige nu øver jeg mig på at komme op på kun at veje mig selv hver 14. dag og mærke efter helt ned i maven hvordan jeg har det og lade det styrer mig istedet for tallet på badevægten.

 

Mine 10 bedste slankeråd til sunde vaner herover, forsøger jeg at holde hver dag. Nogle kører på rutinen nu, mens jeg stadig skal kæmpe med andre. Men sikkert er, at jo tættere jeg er på at opfylde alle disse punkter, jo mere sikker er jeg på at jeg har tabt mig den uge.
Mit vægttab har været stille og roligt. Da jeg samtidig har trænet rigtig meget, så har jeg formet kroppen og bygget muskler op. Muskler vejer mere end fedt.
Vigtigst af alt så kan jeg se at jeg ikke tager det jeg har tabt på igen. De 3 uger i Thailand med en kost der ikke var helt optimal og med alkohol nærmest dagligt har ikke medført vægtøgning for mig. Jeg er kommet hjem med præcis den vægt jeg havde da vi drog afsted.
Så går du efter et stabilt vægttab kan jeg varmt anbefale en livsstilsændring og ikke en lynkur eller decideret slankekur med en masse begrænsninger.

Mine 10 bedste slankeråd er mine personlige råd til en sundere livsstil, inspireret af Sundhedscoach Helle K. Low, “Slankekuren” af Birgitte Nymann  og Tina Testrup. Alle 3 en stor inspiration til min egen vej til en sundere livsstil. Det er hvad der virker for mig, og hvordan jeg prøver at leve i dagligdagen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Spar 20% på sko og sandaler til børn